Prinzând din cer cu sfânta-i mână
Zidi pe Adam din țărână.
Cu cuvânt și cu suflare
După a sa înfățișare;
Și văzând că nu îi bine
Omul să fie singur cu sine,
A făcut din a lui coastă
Pe Eva – strămoașa noastră.
Ca să fie împreună
La trudă și voie bună.
De aceea, tu mire și tu mireasă
Să trăiți împreună
C-așa Dumnezeu voiește,
C-așa legea poruncește.
Dragi și cinstiți părinți
Vă rugăm blagosloviți.
Fiți buni și vă-ndurați
Pe fiii dumneavoastră să-i iertați
Și să-i binecuvântați,
Că binecuvântarea părinților
Întărește casa fiilor,
Da’ blestemul părinților
Risipește casele fiilor.
Să fie zidită cu piatră
Risipește până-n talpă.
Și vouă să vă fie voia pe deplin,
Să închinăm un pahar cu vin
În vecii vecilor amin!

Strigătură de nuntă din Bucovina

A fost odată ca niciodată o poveste de iubire, care a cunoscut bucuria și sentimentul împlinirii în doi. Protagoniștii ei sunt doi tineri îndrăgostiți, a căror apreciere pentru tradițiile românești i-a determinat să facă nuntă în costume populare, după obiceiuri vechi, în luna lui Cuptor, a anului trecut.

„Iubim tradițiile românești și aveam locația perfectă pentru organizarea cununiei civile: în curtea părinților mei se află o casă-muzeu veche de mai bine de 250 de ani, și astfel am făcut ceremonia de cununie în curtea părintească, într-o frumoasă zi de iulie.”

Povestea Letiției și a lui Octavian începea în toamna anului 2012 cu emoțiile primei întâlniri, care a fost lipiciul unei frumoase relații de iubire. Anii au trecut, cei doi tineri au fost nedespărțiți, iar momentul cererii în căsătorie a reprezentat unul dintre acelea pe care si-l vor aminti mereu cu zâmbetul pe buze. Astfel, pe 17 octombrie 2014, Octavian îi cerea mâna iubitei lui. Pregătirile pentru nuntă au început de îndată, cu alegerea locului unde aveau să sărbătorească taina nunții: comuna Vama, Bucovina, locul de naștere al Letiției, unde tradiția are loc de cinste în cultura comunității și este încă vie prin meșteșuguri, port popular și obiceiuri vechi.

„Ne-am văzut în septembrie 2012, la onomastica fratelui meu, după care am tot discutat pe mail/Facebook sau telefonic, însă de abia după 1 lună de zile, de Halloween, pe 31 octombrie 2012, am acceptat să ieșim la o întâlnire. De atunci ne-am văzut în fiecare zi, iar după câteva zile am rămas și împreună. A fost dragoste la prima vedere pot să spun, și de atunci suntem nedespărțiți. Eu sunt din Comuna Vama, Suceava, iar soțul meu este din Focșani. După 2 ani, pe 17 octombrie 2014, am fost cerută de nevastă, și a fost cel mai emoționant moment de până atunci din viața mea. Imediat am început pregătirile pentru nuntă și am ales să o facem în Bucovina, adică la mireasă acasă, deoarece în zonă sunt păstrate încă tradițiile, este o zonă foarte frumoasă, iar invitații noștri sigur ar fi fost încântați de o nuntă în Bucovina. Astfel am pornit la drum pentru căutarea localului și stabilirea datei nunții. Data stabilită a fost 18 iulie 2015.”

Letiția și Octavian au sărbătorit cununia civilă îmbrăcați în veșminte populare bucovinene, cu o vechime de 50 de ani, în fața casei muzeu a părinților Letiției. Nașii au purtat costume populare din zona Gorjului, alături de invitați care au optat pentru ii. În miros de cetină de brad, în căldura soarelui și armoniile muzicii populare, hora a fost ”încinsă” cu veselie.

Am căzut amândoi de acord ca pentru cununia civilă să facem ceva tradițional, să ne îmbrăcăm împreună cu nașii noștri în straie populare, alături de alți invitați care și-au luat ii pe ei. Nașii au avut costume tradiționale din zona Gorjului, iar noi din Bucovina. Cununia civilă a fost dimineața, în aceeași zi cu cununia religioasă, deoarece majoritatea invitaților au venit cu o zi înainte de nuntă și nu puteam stabili altă zi pentru cununia civilă decât ziua nunții. Pentru coafură am ales flori naturale prinse în păr, precum și un machiaj natural, realizat de către mine. Cununia civilă a avut loc în curtea părintească, în fața casei muzeu, părinții și socrii au amenajat curtea cu flori, cetină de brad și spice de grâu prinse din loc în loc, a fost chiar și o formație locală, de la Ansamblul Folcloric Cetina din localitate, care au creat atmosferă.”

 

Taina cununiei religioase a fost săvârșită la Biserica Sf. Nicolae din Vama.

La deosebita vârstă de 91 de ani, bunicul miresei și-a surprins cu bucurie nepoata, venind îmbracat în straie populare la petrecerea nunții.

Petrecerea a avut loc la Codrii Bucovinei, cu dans, voie bună și bucate gustoase. Pentru acest moment, Letiția și Octavian au fost prințesa și prințul nunții lor. Părinții i-au surprins cu prezența Ansamblului folcloric Cetina din sat, din Vama, pentru că nu e sărbătoare aleasă fără muzică populară.

„Dacă cununia a fost tradițională, pentru restaurant am ales o temă romantică, de basm, de prințesă, așa cum visează orice mireasa, însă și atunci am avut parte de o surpriză, din partea părinților, și anume, invitarea Ansamblului folcloric Cetina din sat, din Vama, care participă la diverse concursuri atât naționale, cât și internaționale, să cânte și să danseze pentru noi, dar mai ales pentru invitații noștri.”

Vă dorim ani frumoși împreună!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație: Codrii Bucovinei

Fotograf: Adrian Moscaliuc

Videograf: BlasterStudio Production

Hair stylist/Make up: Kharisma Hair­ – Gabriela Gagniuc coafor, Loredana Stefeliga machiaj

Aranjamente florale și buchet mireasă: Design Art Suceava

Verighete: Verighete Atcom