Domniilor Dumneavoastră,
Voim a vă da de ştire, noi
Alma-Ioana şi Ioan
Hotărâtu-ne-am a ne lega pe vecie, drept pentru care vă pohtim cu drag la nunta noastră unde o să ne ospătăm după datina străbună, la o petrecere de pomină.
Pentru mai bună ştiinţă afla-veţi că rânduit-au prea bunii noştri părinţi,
neamul lui Gavril-Ursache Relu şi Claudia cu neamul lui Mateiu Ştefan şi Mariana
nunta a se săvârşi la Biserica Sfinţilor Apostoli „Petru şi Pavel” din Rădăşeni
În plină zi, la ceasurile 15:00.
Iar ospăţul haiducesc va avea loc la Pensiunea Codrii Bucovinei din Frasin, către ceasurile 19 fix, în ziua de 9 septembrie anul acesta.
Iar pentru mai multă putere şi întărire a celor mai sus scrise poruncit-au naşii noştri,
Neamul lui Mihuţă Vlad şi Elia şi neamul lui Tătar Gică Marius şi Rodica, să atârne pecete pe această carte.
Invitație la nuntă scrisă de către mireasa Alma-Ioana
Povestea mirilor noștri a început cu mai bine de 10 ani în urmă, 10 ani în care am trecut prin foarte multe stadii. De la vecini, amici, perioade în care lumea ne credea fraţi, am fost cei mai buni prieteni, colegi de apartament, amanţi, duşmani, iubiţi, părinţi, pentru ca abia mai apoi să devenim… soţ şi soţie!
Exact la aniversarea celor 10 ani, Ioana și Ioan s-au decis să își oficializeze relația. Amândoi fiind din Fălticeni, au decis să își facă nunta la Frasin, în inima Bucovinei. Și nu orice fel de nuntă, ci una tradițională. Totul a fost „cu iz” tradiţional: decoruri, haine, accesorii, meniu, şi aşa mai departe.
Cununia religioasă a avut loc la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Rădășeni. Ceremonia a fost realizată de către duhovnicul mirilor, preotul Petru Irimescu. La biserică am avut parte de o surpriză minunată din partea colegilor de liceu a socrului mic, şi anume un cor de excepţie format din muzicieni ai Filarmonicii din Iaşi.
Pe parcursul nunții, mirii noștri au decis să nu respecte toate tradițiile, ci doar pe cele care li se potriveau. Noi nu am rupt turta, nu am furat mireasa, nu am claxonat, nu am dat dedicaţii, nu am avut lăutari, nu am cerut „iertăciune”, nu am dansat găina, nici muşamaua, nici pinguinul, nu am pus flori în piept invitaţilor, nu am îmbrăcat scaunele, nu am făcut „intrarea” stând ore în şir la uşă în picioare, nu am avut coregrafie pentru dansul mirilor, şi multe altele.
În schimb, am chiuit exact ca la Moara (Suceava), am plâns de emoţie, ne-am îmbrăţişat încontinuu, ne-am stropit cu busuioc, am purtat talismane norocoase, ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat şi ceva albastru, am avut la intrare colac împletit bucovinean, cu sare, cu ţuică pentru domni şi afinată pentru doamne, ambele de casă, am dansat de ne-am rupt picioarele, am dat din cap pe rock şi ne-am stricat coafurile, ne-am plimbat cu calul, am mâncat peştele cu mâna, am ciocnit cu căni de lut, am făcut porc la proţap şi în loc de mondenul „candy bar”, am avut pe „bar” poale-n brâu moldoveneşti.
Am aruncat buchetul, nu l-a prins nimeni, căci nici nu avea cum, l-am aruncat aşa de tare că a rămas spânzurat de grindă. Am „dezbrăcat” mireasa, de fapt şi mirele, i-am făcut oameni gospodari, cu căciulă de lână de oaie şi maramă de borangic, că aşa-i la noi. Iar la spartul târgului, cum s-ar spune, am privit cu toţii răsăritul, în ritm de chitară, cu versuri de-a lui Tudor Gheorghe. Doar pentru ca peste câteva ore s-o luăm de la capăt. Cu muzică românească, vreme bună, şi mâncare pe săturate! ne povestește mireasa.
Ca-n poveşti a fost nunta noastră, 3 zile şi 3 nopţi de petrecere. Mulţi dintre invitaţi ne-au lăudat pentru idei, pentru tot ce am făcut, s-a văzut că am organizat totul cu suflet. Şi noi am fost extraordinar de mulţumiţi. Iar cireaşa de pe tort a constat în vorbele preotului Petru Irimescu: „Dacă aţi ales motive tradiţionale pe vestimentaţia voastră înseamnă că ţineţi la ţara asta, Ioana şi Ioan, sunt mândru de voi!”
Le mulțumim părinților Mateiu Ştefan şi Mariana, Gavril Ursache Relu şi Claudia. Le mulțumim nașilor Tătar Gică Marius şi Rodica, Mihuţă Vlad şi Elia. Domnișoarelor de onoare Patricia Mateiu, Diana Mateiu, Daria Vâlea, Simona Hacman, Lucia Hacman şi Alexandra Baltag. Cavalerilor de onoare Adrian Costache, George Tătar, Alex Irina, Tudor Bucovineanu, Ioachim Stănică şi Ştefan Ştefancu. Și nu în ultimul rând le mulțumim prietenilor noştri de suflet care ne-au ajutat cu organizarea: Liana Neculăeasa, Andreea Mihalache şi Tiberiu Iavorenciuc, dar şi tuturor invitaţilor care au făcut tot posibilul să fie alături de noi în cea mai frumoasă zi din viaţa noastră!
Buchetul miresei a fost realizat din flori de iris albe, conuri de brad, flori de muşeţel, crizanteme bătute roşii, crenguţe de salcâm, flori „cărnoase”, iar undeva în mijloc, pentru a ieşi din tipare, a avut un tip de cactus mic. Cocardele au fost din crizanteme bătute de trei tipuri: albe, roşii şi albastre, pe bază de crenguţe de tuia şi conuri mici. Lumânările au fost sculptate manual şi ornate cu materiale cu motive tradiţionale.
La întrebarea ce v-a determinat să faceți nuntă tradițională, mireasa ne povestește: Dragostea de… România. Amândurora ne place mult muzica folk şi rock românească, care promovează adeseori folclorul, amândurora ne place istoria, literatura şi arta, plus o picătură de nonconformism. Pe mire nu l-aş fi văzut la nunta sa în costum şi cămaşă albă. Ia şi pantalonii de piele au fost mai pe sufletul său. A fost o alegere înţeleaptă. Mulţi dintre invitaţi au optat pentru o vestimentaţie mai lejeră, formată în genere din ie şi o pereche de pantaloni sau o fustă, ceea ce i-a făcut să se simtă în largul lor, iar distracţia a fost pe cinste. Mai mult, ne-a ajutat enorm şi localul, pensiunea, peisajele, tot ce au oferit gazdele, au ajutat mult.
Vă dorim ani binecuvântați împreună!
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Fotograf și videograf: Candrea Brothers
Locația petrecerii și cazare: Pensiunea Codrii Bucovinei, Frasin, Gura Humorului, Pensiunea Voichita și Pensiunea Sweet Home Bucovina
Vestimentația miresei: Rochie de mireasă cu motive tradiționale Donna Alba, pantofi și balerini de schimb Kalapod, jartiere cu motive tradiționale create de către Hojbotă Adriana
Vestimentația mirelui: cămașă populară cusută de către Hojbotă Adriana, brâu cu o vechime de peste 100 de ani, încălțăminte Kalapod.
Vestimentația domnișoarelor de onoare: fuste create de către Medeea rochii pentru domnisoare de onoare, brățări cu motive tradiționale GrannyMade, ii tradiționale din zona fiecăruia
Vestimentația cavalerilor de onoare: papioane cu motive tradiționale de culoare roșii create de către Atelierul Papionel
Inelul de logodnă: Sabrini Suceava
Verighetele: verighete cu o împletitură clasică din două fire, din aur galben, iar marginile din aur alb. Realizate de către Traser Gold, Iași
Coafura miresei: Coafor Class, Fălticeni
Machiajul miresei: Cornelia Cosmetics, Fălticeni
Manichiura miresei: Daniela Loghin
Coafura mirelui: Frizeria Brici, Fălticeni și Alexandra
Aranjamentele florale: realizate de către domnișoarele de onoare cu ajutorul bunicilor miresei. Au fost folosite florile primite la cununia civilă alături de conuri de brad prelucrate şi spice de grâu uscate, iar decorul a fost întregit de fructe de toamnă, ştergare autentice, ulcioare, bocuri, nuci şi alune.
Buchetul miresei, cocardele și aranjamentul floral pentru masa de prezidiu: Florăria Ioana Fălticeni.
Lumânările de cununie: sculptate manual şi ornate cu materiale cu motive tradiţionale, realizate la comandă de Lumânări sculptate, Iași
Muzica: DJ Otto, Aproape Unplugged și cântăreața de muzică populară Gabriela Teișanu
Tortul și prăjiturile: Prăjiturile de acasă şi de la cununia civilă şi cea religioasă Nicoleta Chelariu din Fălticeni
Prăjiturile de la petrecere, tortul şi mărturiile dulci Patiseria Bujor, Suceava
Invitațiile: Cojocariu Mirela din Vatra Dornei
Numerele de masă și etichetele de pe mărturii: Inpride Fălticeni
Pungile de hartie pentru mărturii: Indigo Cards