Onorați socri mari și cinstiți,
Faceți bine și nu bănuiți
Și floricica să ne-o dăruiți.
Noi vă rugăm frumos să ne-o dați
Și pe noi să ne iertați,
Că poate ne-o luat gura pe dinainte
Și-am spus și vorbe nepotrivite,
Că dacă floricica nu ne-o dați,
Să știți că de noi nu scăpați.
Noi am venit cu sape de argint,
Să săpăm floricica din pământ;
S-o săpăm din rădăcină,
Ca s-o sădim la-mpăratu’ nostru-n grădină,
C-acolo să crească,
Sa-nflorească și să rodească,
Că pământu-i bun și are să-i priască.
Împăratu’ nostru are s-o îndrăgească
Și bine are s-o îngrijească,
Că are vite multe și moșie,
Curți mari și slujitori o mie.
Pe floricica dumneavoastră cea aleasă
Împăratul nostru o cere de mireasă.
Amândoi se potrivesc de minune
Și au asemănări bune.
Dumnezeu sa le dea noroc,
Hambare pline și vin în poloboc,
Sănătate și bucurie
Și la anu’ cumătrie.Orații de nuntă
„Dragostea de cântecul și tradițiile populare ne-au făcut să alegem ca nunta noastră să fie una tradițională.”
Bianca și Marius vin din Țara Hațegului, un ținut de referință din punct de vedere istoric și etnografic. Dragostea pentru folclor, și mai cu seamă pentru muzica populară, i-a determinat să facă nuntă tradițională. Cu atât mai mult, Bianca Iacoboni este interpretă de muzică folclorică și profesor de muzică vocală tradițională românească.
”Probabil faptul că eu cânt muzică populară și faptul că sunt profesor de muzică vocală tradițională românească la Liceul de Arte din Deva au influențat alegerea noastră. Totul a plecat de la alegerea rochiei de mireasă, pe care am știut că o vreau în stil tradițional și atunci restul a venit de la sine. Chiar dacă soțul meu nu are o legătură directă cu muzica populară, a fost foarte încântat de ideea mea și m-a susținut cu tot dragul, deoarece și el iubește tot ceea ce ține de tradițiile populare românești”.
„Ne-am cunoscut în urmă cu aproape 4 ani. Locuim în Deva, dar amândoi avem originile în Țara Hațegului, un loc încărcat de istorie și tradiție. În mare parte am urmat obiceiurile generale valabile la majoritatea nunților, indiferent de zona geografică din care vin mirii.”
Cununia religioasă a fost săvârșită la Biserica Nașterea Domnului din Deva.
Nașii, domnișoarele de onoare și mulți dintre invitați au ales să poarte costume populare și la petrecerea nunții de la Pensiunea Casa Românească din Hațeg, unde elementele tradiționale folosite au surprins bogăția ornamentală a portului popular și aprecierea mirilor pentru cultura populară.
„Buchetele au fost constituite în mare parte de flori de grădină printre care am avut și câte un fir de floarea soarelui.”
Vă dorim ani frumoși împreună!
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Locație: Pensiunea Casa Românească din Hațeg
Veșminte: Rochița de mireasă a fost desenată de mireasă și prins viată cu ajutorul a două doamne iscusite și anume doamna Virginia Linul, care a realizat cusăturile populare și doamna Mirela Tîru care a croit rochița. Camașa mirelui a fost realizată de doamna Virginia Linul.
Fotograf/Cameraman: Costescu Dorin
Muzica: Formația Florin Sbuchea a cântat alături de formația Cristi Neag(formația nașului), chiar și colegii de trupă ai miresei au cantat – Bianca Iacoboni și formația. Muzică ușoară a cântat Călin Sân
Hair stylist: Liana Cozmoi
Make up: Andreea Izdrescu