Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!

Ion Creangă, Amintiri din copilărie

 

Într-o binecuvântată zi de vară, druște și vătăjăi vesteau sărbătoarea iubirii în satul de munte Ciocănești, unde Bistrița aurie încă mai susură legende. Era luna lui Cuptor, în data de 14, când taina cununiei sfințea uniunea dintre Ancuța și Gavril, ”doi oameni maturi ce și-au adus aminte de copilărie atunci când s-au întâlnit. Așa că anul 2018 este anul uniunii noastre. Ne-am logodit pe 4 martie iar la începutul lunii aprilie am reușit să punem la punct primele detalii de realizare a nunții. Pe data de 14 iulie 2018 sufletele și trupurile noastre au devenit unul”, ne povestește Ancuța.

Povestea lor a început la nunta unor prieteni, în comuna Ciocănești. Farmecul de odinioară al tânărului curtenitor a fost evocat de Gavril printr-o inegalabilă invitație la dans: ”ne-a unit nunta celei mai bune prietene ale mele care s-a căsătorit în satul soțului său, Ciocănești. Printre invitații la această petrecere se afla și Gavril, care a deschis conversația cu un „Domnișoară, dansați?”. Irezistibil de galant și neașteptat de elegant modul în care am fost invitată la dans. Am schimbat câteva vorbe între liniile melodiilor, după care fiecare dintre noi s-a retras în gașca sa… cu gândul la următorul prilej de interacțiune”.

Pentru Ancuța și Gavril seara a continuat în sincronizarea pașilor de dans cu bucurie, însă zorii zilei ridicau o întrebare: cum vor continua să-și vorbească? Intuiția Ancuței și curajul de a veni în întâmpinarea a ceea ce ”își dorea să persiste, ca un parfum bun”, a reprezentat prima cărămidă a unei călătorii tainice în doi.

„El timid, eu așteptând să fiu curtată, am mai dansat un colaj de muzică populară (ce am dansat și prima dată de altfel), iar spre dimineață s-a anunțat plecarea autocarului către Iași. Trebuia să plec adică, pentru că aveam o reuniune de familie. „Dar cum iau legatura cu el ulterior?” mi-am zis. Simțeam ceva nou și voiam sa persiste, ca un parfum bun. Așa că am scris pe un șervețel numărul meu de telefon și numele, am fugit la masa lui și i l-am lăsat, după care m-am pornit spre casă. Și, din dimineața zilei de 5 octombrie 2014, fiecare dimineață începe cu EL, iar noaptea e liniștită sub sărutul LUI.”

„Unde este iubire, acolo este Dumnezeu.”

Exigențele dezvoltării profesionale și personale i-au purtat Ancuței pașii spre bătrânul Iași, care în scurt timp a devenit a doua casă. Destinul avea însă alte planuri, care veneau cu numele lui Gavril, miros de copilărie și simplitatea sacră a vieții la țară.

”Ancuța, o tipă urbanizată de câțiva ani de orașul Iași, care nu ar fi dat mediul în care se află pentru nimic, până a apărut el, Gavril, care a fermecat-o și i-a readus aminte de copilărie și de lucrurile simple și pline de farmec ale vieții la țară”.

Când momentul a fost rânduit, Ancuța s-a mutat la Ciocănești pentru a continua dansul în doi, prin legământ sfânt, responsabilitate și râsete. ”Dupa aproape 4 ani am scurtat distanța dintre noi și m-am mutat la Ciocănești, alături de el. Am făcut o alegere și am început o viață nouă, în doi. E un drum minunat cu bucurii, cu mister, cu încercări, cu speranță, cu NOI, care persistă ca o relație sănătoasă. Abia acum se concretizează valoarea conceptului „Cuplu”.”

Cu respect și drag pentru folclorul românesc și pentru țară, Ancuța și Gavril au decis să aibă nuntă tradițională, prilej cu care frumusețea portului popular a fost împletită cu obiceiuri vechi și urături alese. ”Suntem iubitori de tradiții, dans popular, straie tradiționale și de România în general. Așa că a fost foarte ușor să decidem cum va fi nunta. Încă de când relația noastră a devenit serioasă și am abordat subiectul nunții, am constatat că amândoi ne dorim nuntă tradițională, așa că decizia de a ne îmbrăca în port tradițional a fost luată de mult.”

Ancuța a îmbrăcat veșminte tradiționale de mireasă din zona Neamțului, asigurate de Asociația Meșteșugarilor Nemțeanca, iar Gavril a purtat costum de mire tradițional cusut la mână. ”Am ales portul tradițional specific zonei Neamțului, eu mireasa fiind din Secuieni, județul Neamț, și portul tradițional bucovinean, mirele fiind din Ciocănești, Suceava.

Pe stratul cu florile
Joacă toate druștile
Pe stratu cu pătrunjei
Joaca-o roată de flăcăi.
Hop! Hop! Hop! Hop!
Lung ii drumul Iașului
Dar mai lung al dorului
Drumul Iașului se gată
Al dorului niciodată.
Hop! Hop! Hop! Hop!
Trece dragostea pe apă
Și strigă că nu se-neacă
Și urâtu pe uscat
O strigat că s-o-necat.
Hop! Hop! Hop! Hop!
Soacră mare treci în prag
Ți-o venit mândra pe plac
Ori iți place ori nu-ți place
O primești că n-ai ce face.
Hop! Hop! Hop! Hop!

Taina cununiei religioase a fost săvârșită la Biserica Nașterea Maicii Domnului, Botoș, Ciocănești.

Seara am decis să continuăm petrecerea cu ținute de gală, respectiv în rochie de mireasă și costum de mire.” Îmbrăcămintea de seară a miresei a fost asigurată de Atelier Dana Cazacu, Suceava, iar a mirelui de către Hestia Elite.

Sărbătoarea iubirii a continuat la Grand Salon Bucovina, Câmpulung Moldovenesc, cu bucate alese, voie bună și muzică care a veselit inimi. „Formația Gina și WOW Orchestra dispune de un repertoriu variat de melodii, diferite de programele multora, atât în regim de muzică populară cât și ușoară. Am apreciat mult faptul că, în ceea ce privește repertoriul de muzică populară, au melodii din mai multe zone folclorice ale țării. Pentru noi a fost important acest aspect având în vedere că am avut invitați din Bucovina, mare parte, dar și din zonele Neamțului, Iași, Botoșani, Banat. Au reprezentat, cu brio, fiecare zonă, iar invitații au fost încântați.”

Vă dorim ani binecuvântați împreună!

 

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Fotograf și videograf: Chiriluș, Vatra Dornei
Locația petrecerii: Grand Salon Bucovina, Campulung Moldovenesc
Vestimentația: Asociația Meșteșugarilor Nemțeanca, costumul de mireasă tradițional – ținuta de zi
Atelier Dana Cazacu, Suceava, rochia de mireasă – ținuta de seara
Tesatura artizanală realizată în casă, costum mire tradițional – ținuta de zi
Hestia Elite, costum mire – ținuta de seară
Verighetele: Argyor – am ales varianta de aur alb
Coafura: Kharismahair, Câmpulung Moldovenesc
Machiajul:  Salon Cosmetică Aquarius Câmpulung Moldovenesc
Aranjamentele florale și buchetul miresei: Black Rose, Vatra Dornei
Muzica:  Gina și WOW Orchestra
Tortul și prăjiturile:  Gioseppini, Câmpulung Moldovenesc
Invitațiile:  Dakore Advert, Vatra Dornei