Tăt am zâs ș-am jurat eu,
Să iubesc din satul meu
Dar bădița din alt sat,
Dor în suflet mi-o lăsat…”
Alina Ceucă, Tăt am zăs ș-am jurat eu

Povestea de astăzi ne poartă pe meleaguri bistrițene, unde Alina Ceuca și Florin Mihali au făcut nuntă cum n-a mai văzut de mult așezarea Văii Someșului.

Dragostea lor pentru veșmintele tradiționale autentice și activitatea Alinei în sfera folclorului, i-a determinat să organizeze cununia religioasă după obiceiuri vechi de nuntă, specifice zonei: strigătura la mireasă în prag, strigătura la găină, jocul miresei în bani, alături de stegari, cei care poartă steagul la nuntă, călăreți și druște, fetele care însoțesc mireasa la cununie: Am păstrat și obiceiurile din zonă, cum ar fi: strigătura la mireasă în prag, strigătura la găină, jocul miresei în bani. Au fost prezenți la nuntă și călăreți, stegari și druște.

În ultima lună de vară, Alina și Florin porneau cu alai mare spre Biserica din Salva, Bistrița-Năsăud, unde aveau să primească binecuvântarea Domnului prin taina cununiei desăvârșită de opt preoți.

Alina s-a remarcat prin frumusețea glasului de la vârsta de zece ani, continuând de atunci să bucure inimi prin interpretarea muzicii folclorice transilvănene, iar mama ei este artizan popular și creatoarea costumelor populare pe care le-au îmbrăcat mirii: costumele populare au fost create si cusute manual de mama mea, care este meșter popular; sunt interpretă de muzică populară, cânt de la vârsta de 10 ani și de atunci am îndrăgit costumele populare, de aceea mereu mi-am dorit când mă căsătoresc să port costumul popular din zona pe care o reprezint, mai exact valea Someșului, jud. Bistrița-Năsăud. Soțul meu, la fel ca și mine iubește portul popular și în ziua nunții a purtat un costum din Maramureș, pentru că el este din Borșa, jud. Maramureș.

Mireasa a purtat veșminte tradiționale specifice văii Sălăuței, cu părul împletit în cozi și cunună cu oglinzi și voal încrețit, iar Florin a îmbrăcat costum popular de Maramureș, cu clop îmbogățit cu zgardan de mărgele cusut cu dragoste de viitoarea soață

Nașii au îmbrăcat costume populare specifice zonei Bistriței și, respectiv, zonei Maramureșului.

După sfințirea uniunii, mirii, nașii, părinții și nuntașii au continuat sărbătorirea momentului în cadrul restaurantului Giulia-2, cu muzică populară, Dj și bucate alese.

În continuare, povestirea surprinsă atât de frumos în imagini!

nunta-traditionala-ro-alina-ceuca-florin-mihali-bistrita-2

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment

Locație: 

Biserica Salva

Restaurant Giulia, Bistrița

Veșminte: Costumele populare au fost create și cusute manual de mama mea(), care este mester popular. Rochia de mireasa este de la Promesis Cluj, iar costumul de mire, de la Men’s Club Cluj

Verighete: Bijou by Simona– Borsa MM

Aranjamente florale si buchet mireasa: Cornelia Mihaela Suciu – Năsăud

Fotograf: Alin Ceuca – Photo Shutter

Cameraman: Photo Shutter

Muzica: DJ și formația cu soliștii Felix Galan, Anghelina Timiș Lungu, Lavinia Mariș, Costel Popa, Georgiana Lobonț, Andreea Ciupe, Iulia Lungu

Hair stylist: Genuca Ceuca și Floarea Homei

Make up: Alexandra Cadar– Bistrița

Galerie foto completă