Bună ziua, la dumneavoastră
Prea cinstită gazda noastră!
Noi nu ne-am gătit de luptă,
Ci ne-am îmbrăcat de nuntă
Și-avem sarcini grele,
Răspundem cu capul de ele.
(P.U. Delapecica)
Alexandru și Andana sunt două firi nonconformiste ce s-au găsit întâmplător la Aeroclubul Suceava, amândoi fiind pasionați de parașutism. A fost chimie și înțelegere de la început. Relația a fost una cu o pantă ascendentă, așa cum ar trebui să fie toate. Cu fiecare ieșire la munte organizată de Asociația ghizilor din Bucovina, se cunoșteau mai bine și se plăceau din ce în ce mai mult.
Au fost clipe minunate, care ne-au apropiat foarte mult și ne-am îndrăgostit. Ziua oficială a relației noastre este 1 iulie.
Iubirea face oamenii să facă lucruri nebunești, iar Alex a făcut unul când a cerut-o pe Andana de soție chiar în timpul unei călătorii la munte, în Elveția, alături de prietenii lor foarte buni, Victor și Mihaela. Cum ziua lor aniversară este 1 iulie, au încercat pe cât posibil să găsească o sală de nuntă disponibilă chiar în acea zi pentru a avea o simetrie perfectă. Astfel, după exact 5 ani de relație, Alexandru și Andana au făcut nuntă tradițională.
De ce o nuntă tradițională?
Am vrut să marcăm momentul cu o ținută specific românească, simplitatea și culoarea florilor, precum și dragul de țară, fiind elementele cheie în organizarea nunții.
Vestimentația de zi, respectiv rochia mea și cămașa soțului, au fost luate de la o firmă din Republica Moldova, „Mândria”. Am vrut ceva în care să ne simțim relaxați și să nu ne fie cald.
De asemenea, nașii au fost foarte prompți și le-a plăcut ideea de a ni se alătura cu ținute tradiționale. Tatăl meu are și el o ie. Domnișoarele de onoare mi-au făcut pe plac și au purtat bluze cu motive tradiționale, asortate cu fustițe de tulle, iar cavalerii au purtat cămăși cu floricele. Astfel am avut parte de o atmosferă perfectă și ieșită din comun. Întregul alai a fost foarte apreciat.
Ținuta de seară a fost conform temei nunții noastre, și anume Florile. Eu am purtat o rochie de seară de culoare roz cu flori aplicate, iar soțul un costum verde închis și papion de lemn.
Verighetele au fost la fel de deosebite ca mirii și au venit de departe, de la La Rosa, care le-a oferit cea mai frumoasă pereche de verighete cu motiv de steluțe realizate din aur galben și aur alb.
Motivul verighetelor cu steluțe a fost alegerea mea, întrucât părinții mei au avut astfel de verighete.
Coafura și machiajul au fost simple, mireasa dorind neapărat să poarte o coroniță din flori pe cap.
Aranjamentele, cocardele și buchetul miresei au avut ca piesă de rezistență floarea soarelui, ca simbol al verii și al căldurii. Am optat pentru aranjamente cu flori de câmp și spice de grâu, simboluri românești autentice, grâul fiind simbol al belșugului.
La nuntă, invitații au fost răsfățați cu cele mai dulci prăjituri care au avut și ele un rol simbolic în toată povestea.
Tortul și prăjiturile au fost comandate la firma „Larisa”, Fălticeni, care s-a specializat pe asemenea produse și sunt foarte gustoase, fără margarină și gusturi sintetice. Aici la fel, au fost respectate dorințele noastre de culori, verde, galben, roz și motive florale, care să se potrivească cu tema nunții.
Invitații la nuntă au primit invitații pe care le vor păstra cu siguranță deoarece au fost realizate cu o parte lemnoasă și cuprind o mică parte din povestea lor de iubire, și anume modul în care s-au cunoscut. Pentru cei apropiați au o valoare sentimentală, iar pentru cei de pe alte meleaguri este dovada reală că mirii s-au gândit la ei, invitațiile fiind scrise și în limba germană.
Invitațiile au fost realizate de o firma din București, în germană și română, pentru că am invitat și câțiva prieteni din Germania. Au fost alese tocmai pentru modelul floral pe fond lemnos, perfect pentru tema noastră. Iar primele rânduri reflectă modul în care ne-am cunoscut.
Tot nonconformist a fost și modul în care și-au chemat invitații la nuntă. Pe lângă bine cunoscutele invitații pe hârtie, au dat sfoară în țară cu un eveniment pe Facebook.
Organizarea unei nunți cere timp, răbdare și nervi de fier. Deși obositoare, în cele mai multe cazuri, toată nebunia de organizare rămâne o amintire frumoasă.
Rezervarea am făcut-o cu vreo 8 luni înainte și am creat lista cu invitați. Pentru un număr orientativ am dat sfoară în țară cu un eveniment pe Facebook. Apoi am început să caut modele și idei de rochie. Prin intermediul unei amice am găsit croitoreasa perfectă, care să-mi facă rochia ideală. Și ușor, ușor, s-au făcut toate: invitații, verighete, comanda de prăjituri, model de tort, aranjamente…
Atunci când inviți oamenii pe Facebook să vină la nunta ta, te aștepți de la început să își scoată peri albi. Oamenii se hotărăsc și se răzgândesc la fel de repede precum șuieră vântul toamna în pădure.
Aș mai organiza o dată nunta, dacă ar fi posibil iar acum aș avea mai multă experiență!
Cununia religioasă a avut loc la Biserica Sfântul Dumitru din Suceava, care are o valoare inestimabilă, nu numai datorită frumuseții sale, cât și vechimii pentru care a și fost declarată monument istoric. Slujba a fost ținută de 3 preoți care au cântat Dumnezeiește, după cum declară însăși mireasa.
Odată ajunși la Hotelul Imperium, invitații au uitat de inhibiții și au dansat până și-au rupt pingelele, pentru că mirii au fost destul de grijulii încât să aducă un DJ care să pună muzică pe toate gusturile. Deși nu au respectat tradițiile pe care le știm cu toții, furatul miresei s-a transformat în furatul mirelui.
Nonconformism total, l-am avut invitat pe DJ White din Suceava, care ne-a încântat cu piese foarte bine alese și a respectat dorința de a nu pune foarte multă muzică populară. Am avut rock, am avut piese vechi de la Phoenix și alții, am avut hip-hop, am avut în general muzică foarte cunoscută din anii 80 – 90. A fost foarte frumos, noi gândindu-ne mult să facem un fel de discotecă pe stil vechi pentru prietenii noștri, dar și pentru invitații de seama părinților, care să-și amintească de tinerețe.
La final de nuntă, ca orice mireasă care pur și simplu nu vrea să intre în tipare, Andana a plecat pe motocicleta condusă de unchiul său.
Ședința foto a fost ținută la Muzeul Satului de la Cetatea de Scaun a Sucevei. Pisica a fost invitat de onoare.
Vă dorim ani binecuvântați împreună!
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Locația petrecerii: Hotel Imperium, Suceava
Biserica: Biserica Sfântul Dumitru, Suceava
Fotografi: Dan Filipciuc și Mitrut Simion
Vestimentația: Mândria
Verighetele: La Rosa
Coafura: Salon Adriastyl, Suceava
Machiajul: Salon Cosmetică Aquarius Câmpulung Moldovenesc
Aranjamentele florale și buchetul miresei: realizate din floarea soarelui, ca simbol al verii și al căldurii
Muzica: DjMc White
Tortul și prăjiturile: Delicatese Larisa