Să faceți bine să osteniți
Pe un scaun de hodină
P-un pahar de băutură
Cu mai multă voie bună,
Că știți dumneavoastră bine
Că asta nu-i cale de călătorie,
Ci-i cale de căsătorie
Și nu se face fără oameni de omenie,
Că aveți fete și feciori
Și v-om fi trebuitori!
Ion Pop Reteganul
Cine a spus că iernile sunt geroase? Era decembrie 2014, o lună caldă și frumoasă când o poveste de iubire s-a înfiripat între Alexandra din Soci, Neamț și Nicolae din Focșani. O poveste de iubire sensibilă și în același timp puternică a făcut ca după 2 ani și jumătate de relație, pe data de 1 octombrie 2017, cei doi să decidă de a-și uni destinele printr-o cununie religioasă deosebită.
Din dragoste de tradiții și obiceiuri românești, dar mai ales din iubire de țară și neam, au ales ca în ziua cea mai frumoasă din viața lor să respecte obiceiurile străbune și să aibă un singur cuvânt ca lege: simplitatea. Se vorbește tot mai des despre cum mai puțin înseamnă de fapt mai mult, și acest lucru se poate vedea mai bine privind la pozele nunții dintre Alexandra și Nicolae.
Cu ajutorul maicilor din Mănăstirea Paltin, Petru Vodă, mirii noștri au îmbrățișat cu drag portul național, tipic zonei din care provin. Mireasa a purtat pe cap un voal alb prins într-o coroniță delicată de flori de câmp albe și măruntele, iar pe ținutele lor au predominat culorile alb și albastru.
Buchetul miresei a păstrat aceeași linie simplă, dar plină de farmec: “un buchet simplu din levănțică și floarea miresei”.
După cutumă, înainte de plecarea la cununie un vornicel și-a făcut apariția pentru a spune iertăciunea. Cu respect pentru tradiții, dar și pentru credința noastră strămoșească, înainte de cununia religioasă, cei doi miri au participat la Sf.Liturghie, apoi și-au jurat credință unul altuia la Biserica Buna Vestire din Soci, satul natal al miresei: „fiind iubitori ai portului popular românesc și al tradițiilor, am ales să facem cununia civilă și cea religioasă în stil tradițional.”
Alături de invitați de suflet, petrecerea de la Căminul Cultural ce a urmat cununiei religioase nu a durat trei zile și trei nopți, dar a fost la fel de frumoasă și de neuitat ca în povești.
Tradiția spune că la finalul petrecerii, mireasa trebuie să arunce buchetul către fetele nemăritate, iar cea care-l va prinde se va mărita în curând. Nașa îi va muta voalul miresei pe capul fetei nemăritate, iar miresei îi va pune o eșarfă care simbolizează fidelitate față de soțul său.
Vă urăm ani binecuvântați!
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Fotograf: Catalin Balau Photography
Videograf: Narcis Diaconu
Vestimentația tradiționale: Cele pentru cununia civilă și religioasă le-am facut la Mânăstirea de Maici Paltin, Petru-Vodă
Verighetele: Bijuterii LEVI
Coafura: Mihaela Tifui
Machiajul: Georgiana Make-up Artist
Aranjamentele florale și buchetul miresei: Florăria Dana Flowers
Muzica: Formația Unic Suceava
Tortul și prăjiturile: Cofetaria Galany Rădăuți