Dacă vrei să îți iei femeie, nu alerga la oameni, ci aleargă la Dumnezeu. Spune-I: „Pe cine vrei Tu, pe aceea să mi-o și rânduiești cu Pronia Ta”. Încredințează-I lucrul acesta lui Dumnezeu, și El te va răsplăti pentru că I-ai dat o cinstire atât de înaltă.
(Sfântul Ioan Gură de Aur)

Cu dragoste pentru România

Acum un an, în luna lui Cuptor, Agustin Montero și Mariana Bruj sărbătoreau taina nunții după obiceiuri vechi, pe pământ transilvănean.

Agustin este originar din regiunea Castilla la Mancha, Spania, locuiește în Barcelona și a început să viziteze România din 2004. Frumusețea țării noastre a simțit-o și a înțeles-o prin cultură, tradiție, peisaje, bucătăria românească, muzicalitatea limbii și prin religia ortodoxă. Cea din urmă i-a adus pacea sufletească de care avea nevoie și fericirea alături de cea care avea să-i fie soție. Mă numesc Agustin Montero și sunt cetățean spaniol. Am cunoscut România în 2004 și m-am îndrăgostit de această țară, de tradiție, folclor, peisaje, mâncarea, limba, religia. Am fost prin Romania în concediu de câteva ori, și așa am învățat limba română. Din 2004, când am fost prima dată prin Bucovina, și am vizitat mănăstiri din această regiune, am găsit în religia ortodoxă, cea dreaptă, pacea și liniștea sufletească de care aveam nevoie. Locuiesc în Barcelona, dar sunt originar din Albacete, regiunea Castilla la Mancha.

Când Dumnezeu le rânduiește după nevoia sufletului

Era în luna august a anului 2013 când Agustin, în urma unui interviu pe care l-a acordat diasporei românești din Spania, l-a întâlnit pe domnul Vasile, care i-a propus să îl însoțească la slujba de Sfânta Maria, oficiată după rânduiala ortodoxă, în Albacete. După ieșirea din biserică, enoriașii români au organizat o masă de socializare la care spaniolul îndrăgostit de România a luat parte cu bucurie, și unde avea să-i fie prezentată aleasa inimii de către viitorul naș de nuntă, domnul Vasile.

Un an mai târziu, Mariana se muta în Barcelona pentru un binecuvântat trai în doi alături de Agustin: relația noastră a început ca orice relație de prietenie, și pe parcurs am decis să ne mutăm împreună la Barcelona. De la bun început noi am vorbit în limba romană, având în vedere că noi ne-am cunoscut vorbind în această limbă. Deși locuim în altă țară, stilul nostru de viață este asemănător cu cel al românilor. Noi suntem oameni credincioși și mereu când putem mergem la biserica ortodoxă din Barcelona. Acasă se gătește de multe ori mâncarea tradițională din România, și avem un mic muzeu cu suveniruri pe care le-am adus din România, din diferite vizite; încercăm să avem acasă un ambient cât mai posibil românesc. Prietenii noștri desigur sunt români, cu care avem o relație foarte strânsă și adevărată de prietenie. Mereu când putem participăm la diferite evenimente culturale și tradiționale românești care se petrec în această regiune, de exemplu: ziua României, ziua Unirii…

Nuntă pe meleaguri românești, după obiceiuri vechi

Din dragoste pentru tot ceea ce înseamnă o Românie autentică, răspunsul sufletului în fața unuia dintre cele mai importante momente din viața mirilor noștri a fost organizarea unei nunți tradiționale în Prundu Bârgăului, pe meleagurile natale ale Marianei; un vis devenit realitate cu ajutorul mamei miresei, care a avut grijă să fie respectate obiceiuri de nuntă alese, specifice Bistriței-Năsăud: Nunta tradițională a fost un vis pentru mine de când am început să cunosc mai bine tradiția și cultura din România și bineînțeles când am început să simt și să cunosc mai bine religia ortodoxă. Fiindcă zona de unde este originară nevasta mea este o zonă tradițională unde încă se păstrează tradiția și oamenii încă se îmbracă în costum popular, participă la evenimente culturale, religioase…. Vorbind cu soacra mea, persona care ne-a organizat toată nunta și fără ajutorul căreia n-ar fi fost posibil să facem această nuntă, am hotărât să facem o nuntă tradițională pentru că așa am simțit în suflet. Cred că este un respect pentru toți oamenii care și-au dat viața pentru această minunată țară. Un respect pentru tradiție, pentru moși, strămoși, pentru neamul românesc.

Mariana a îmbrăcat costum popular alcătuit din cămașă albă brodată, cu încreț la gât, strânsă la încheietura mâinii, fotă țesută cu motive geometrice și brâu în culorile tricolorului. Agustin a purtat cămașă albă cu broderie în roșu și negru, pantaloni albi și brâu în culorile tricolorului. Vestimentația mirilor a fost realizată de o croitoreasă din zonă.

Oficierea tainei cununiei religioase la Biserica Sf. Nicolae din Prundu Bârgăului

Petrecerea nunții în cadrul restaurantului Călimani din Prundu Bârgăului

Bunul Dumnezeu să ocrotească poporul român!
Agustin Montero

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment

Locație: 

Biserica Sf. Nicolae din Prundu Bârgăului

Restaurantul Călimani din Prundu Bârgăului

Veșminte: Toată vestimentația folosită a fost cusută de o croitoreasă din zonă – Lili Pudilic.

Fotograf: Florin Vrasmas de la studio Vrasmas din Prundu Bârgăului

Muzica: Dj. Viorel din Prundu Bârgăului, și o tânără solistă de muzică populară din Bistrița Năsăud

Hair stylist/Make up: Daniela Bujor din Josenii Bârgăului, Bistrița Năsăud