Cel mai important moment din timpul unei nunți tradiționale ortodoxe este cununia religioasă. Acesta semnifică uniunea celor doi miri în fața lui Dumnezeu și are o valoare simbolică foarte încărcată. În acest articol precum și în altele ce vor urma, încercăm să vă explicăm ce presupune cununia religioasă ortodoxă, ce trebuie să știți despre organizarea și semnificațiile acesteia.
Când se fac și când nu se fac nunți? Nu se fac nunți în zilele de post și în anumite zile de Sărbătoare ale anului, precum Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Duminica Rusaliilor, Adormirea Maicii Domnului, perioada dintre Crăciun și Bobotează (25 Decembrie – 6 Ianuarie) plus alte Sărbători prezente în calendarul Mitropoliei regionale. Excepțiile există doar cu învoiala Episcopiei.
Ziua cea mai potrivită pentru săvârșirea cununiei religioase este Sfânta Duminică. În această zi, cei doi miri pot asista cu evlavie la Sfânta Liturghie. După terminarea acesteia, preotul poate oficia Taina Logodnei și Taina Sfintei Cununii.
Unde se face Cununia Religioasă? Locul unde se cuvine a se face cununia religioasă este Biserica, deoarece cununia este una din cele 7 Sfinte Taine. Săvârșirea cununiei într-un alt loc decât Biserica se face doar cu aprobarea Episcopiei, din motive bine întemeiate.
Când și cum se programează nunta religioasă? Programarea Tainei Cununiei se va face direct la Biserică și nu prin telefon. În mod normal, aceasta se face prin completarea unei cereri tip la care se anexează copii după certificatele de botez ale mirilor. Tinerii ce locuiesc în parohie vor achita de asemenea o taxă ce reprezintă contribuția anuală pentru Biserică. Dacă tinerii nu locuiesc în parohia Bisericii, aceștia pot face o donație.
Pregătirea nunții religioase presupune să ținem seama de o serie de reguli primordiale pentru înfăptuirea acestui eveniment atât de important în viața unui creștin:
- Cei doi viitori miri nu trebuie să fie aibă legături de rudenie
- Trebuie să fie botezați în rit ortodox
- Trebuie să fie spovediți înainte de cununie
- Nașii trebuie să fie botezați în rit ortodox
- Dacă unul din viitorii miri aparține unei alte religii, acesta trebuie să se convertească la ortodoxie.
Înaintea săvârșirii Tainei Cununiei, tinerii se vor pregăti din punct de vedere duhovnicesc prin întâlniri și discuții cu preotul ce îi va cununa și prin spovedire.
Ce lucruri trebuie să pregătim pentru ziua nunții?
- Certificatul de căsătorie civilă
- Adeverința de botez în cazul în care unul din miri nu este ortodox.
- Verighete
- Lumânări de cununie
- O sticlă de vin roșu și pișcoturi
Toate acestea vor fi necesare pentru înfăptuirea cununiei religioase.
Cununia religioasă va fi precedată întotdeauna de căsătoria civilă, acest lucru nefiind impus de către Biserică ci prin lege, de către statul român.
La începutul ceremoniei religioase vor intra în Biserică cavalerii și domnișoarele de onoare, apoi mireasa și nașul, și mai apoi mirele și nașa. În spatele lor urmează socrii mari urmați de cei mici și mai apoi de către restul alaiului de nuntași.
În următorul articolul veți putea citi despre rolul nașilor în cadrul cununiei religioase – Cununia religioasă: Despre nași
Surse poze:
- Benedict Art Photography
- Ioana și Andrei. Nuntă tradițională în București, Fotograf Theo Manusaride
- Cristina si Cornel – Nunta celor trei luni de vară, Fotograf Ovidiu Leșan
- Ioana și Andrei. Nuntă tradițională în Brașov, Fotograf Marius Pavel
- Alina și Bogdan – Nuntă tradițională pădurenească, Fotograf Daniel Siminic
- Agustin Montero și Mariana Bruj – Nuntă pe meleaguri românești, după obiceiuri vechi, Fotograf Andrei Vrasmas