Mândră, ochișorii tăi,
Ca cireșile de-altoi,
Care-s coapte la răcoare
Și nu-s atinse de soare,
Care-s coapte la pământ
Și nu-s atinse de vânt!
Strigături de nuntă

În a doua lună de toamnă, pe când copacii încă își mai scuturau veșmintele, Ioana și George sărbătoreau decizia de a fi împreună o viață. Motivați de „iubirea pentru tradiție și obiceiuri, într-o lume în care acestea sunt uitate” au făcut nuntă după obiceiurile locului: cu grăitori, vornic, pregătirea azimei, împodobirea bradului de nuntă, ansamblu popular și alte cutume străbune.

Ioana și George sunt iubitori de frumos: natură, tradiție, țară, iar a lor poveste a început acum patru ani, în urma unei revederi întâmplătoare. Cea din urmă a condus la o perioadă de cunoaștere și sentimente de iubire. Când timpul a fost potrivit, George i-a cerut Ioanei să-i fie soție, la apusul soarelui, pe munte. Momentul ni-l descriu mirii cu drag, în următoarele rânduri: Ne știm de vreo 10 ani, dar în urma cu 4 ani ne­-am întâlnim întâmplător la festivalul Toamna Orădeană și s-­a înfiripat ceva. Au urmat întâlniri, excursii, petreceri și o dragoste care creștea. În 26 octombrie 2013 am evadat din oraș pentru un weekend la munte, în Apuseni. Ajunși în Padiș, George mi-­a propus să urcăm până la „Bisericuța Moțului”. După o ascensiune de vreo 20 de minute am ajuns în vârf, unde o priveliște minunată scăldată în apus ne aștepta. Acolo, în acea lumină caldă de toamnă am luat poate cea mai importantă decizie: să ne căsătorim! Momentul a fost chiar hazliu, deoarece răspunsul meu a fost un NU categoric (crezând că vrea să îmi ofere o ciocolată); ulterior, când mi-­am dat seama ce se petrece, mi-­am revizuit răspunsul cu un DA din tot sufletul. Momentul a fost atât de frumos încât am știut atunci că îmi doresc o ședință foto acolo, în straie populare.

Un an mai târziu, Ioana și George îndeplineau promisiunea inimii, în zi și în straie de sărbătoare. Mireasa a îmbrăcat veșminte populare moștenite de la străbunica ei, din Țara Crișurilor, iar mirele a reprezentat cu mândrie Țara Moților. Verighetele, simbol al uniunii și al dragostei, au fost personalizate „cu motive tradiționale din zona natală a fiecăruia și cu amprenta fiecăruia”: Nu a fost greu să ne decidem asupra temei nunții. Am știut amândoi că ne dorim o nuntă cum au avut strămoșii noștri: în zi de sărbătoare (Sf. Dumitru) și s-a potrivit să fie fix la un an de la cererea în căsătorie. Locația petrecerii a fost simplu de ales: singura sală din oraș care ne plăcea. Biserica la fel. Am vrut să ne îmbrăcăm în port popular și fiecare să își reprezinte prin acesta locul de unde ”se trage”. Costumul meu este moștenire de la străbunica mea. Mi­-a venit ca turnat. Pentru costumul lui George am apelat la o croitorie din Oradea specializată în costume populare. Verighetele au și ele motive populare îmbinate din ambele zone (Țara Crișurilor ­ eu și Țara Moților el).

Cununia religioasă a fost săvârșită la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Dansul și voia bună au avut loc la Sala de evenimente Castello, cu muzică populară, ușoară, bucate tradiționale și flori în cromatica toamnei: La petrecere, pe lângă binecunoscutul candy­ bar, am avut un alt bar puțin mai diferit: un colț cu bunătăți tradiționale (cârnați, șuncă, pastramă, caș, telemea, brânză de burduf, pită coaptă pe vatră și nelipsita ceapă roșie). A fost un real succes! Aranjamentele florale au fost în note de toamnă, aranjate pe butuci de lemn. Ziua nunții a decurs foarte bine, cu toate tradițiile locale, și aici mă refer la grăitori, ansamblu popular cu muzică și dansatori și voie bună.

Vă dorim mulți ani împreună, binecuvântați cu iubire și sănătate!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment

Locație: Sala de evenimente Castello

Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea

Veșminte: Portul popular al miresei a fost moștenire de la străbunica (din lada cu zestre), iar cel al mirelui a fost făcut la comandă la Arta Crișana Oradea. Costumul de mire de la Seroussi iar rochia de mireasă de la Maya Fashion.

Fotograf: Adrian Lăzău Photography

Cameraman: Manzoproduction

Muzica: Am avut formația Pavel Dan Band care a cântat coveruri, dar și un moment de folclor cu Ioana Urs.

Hair stylist: Mioara Coroian MC Beauty Studio Oradea

Make up: Beatrix Madi Oradea

Verighete: Verighetele au fost făcute la comandă la Anamaria Dobraș, designer din Oradea. Sunt gravate cu o îmbinare de motive tradiționale din zona natală a fiecăruia. În interior sunt gravate amprentele fiecăruia.

Aranjamente florale și buchet mireasă: Aranjamentele florale au fost în note de toamnă aranjate pe butuci de lemn, iar buchetul miresei a fost simplu, din flori „voalul miresei”. Florăria Orhideea Oradea