Bine-i mirelui
Că nu-i nime-n lume ca mireasa lui.
Uită-te la ea
Ruptă e din cer şi mândră ca o stea.
Mă ce-om mai juca,
Lai, la, lai, la, la, lai,
Şi ce-om mai cânta.
Lai, la, lai, la, la, lai.Ce-om mai rupe la opinci
Şi-om face gropi adânci
Dară nu ne vom opri,
Până în zori de zi.Naşii mirelul,
Le duc fraga, grana câmpului,
Iară naşii ei,
Roua norilor şi florile de tei,
Mă ce-om mai juca,
Lai, la, lai, la, la, lai,
Şi ce-om mai cânta.
Lai, la, lai, la, la, lai.
Nunta din repertoriul formației Phoenix
Constantin și Simona se cunosc de pe vremea când amândoi erau încă copii. Am copilărit, am studențit împreună. Am ajuns să ne cunoaștem mai bine în momentul în care eu și cu familia mea ne-am mutat temporar domiciliul, din Sebeș în Căpâlna, pentru a fi mai aproape de bunica mea. Astfel, am făcut naveta zi de zi, alături de sute de copii de pe valea Sebeșului…și astfel a început povestea: o drăguță tânără, proaspăt venită pe Valea Sebeșului, a atras atenția tânărului cuceritor.
Primii fluturi în stomac i-am simțit în primăvara anului 2008, când primul sărut avea să sortească cele două inimi unei iubiri eterne. După cum se spune, iubirea adolescentină este vremelnică.
Vara care a urmat ne-a surprins separați, căci ocaziile de a ne întâlni s-au dovedit a fi nule. Începerea unui nou an școlar a readus speranța pentru tinerii îndragostiți, iar pe data de 4.10.2008, frumosul Constantin avea să își facă apariția la Balul Strugurilor, care avea loc în satul Simonei. Acesta a fost momentul în care o îmbrățișare puternică și o promisiune i-au unit pe cei doi.
Primii fiori ai unei Iubiri sincere au avut sorți de izbândă, astfel încât vremea studenției i-a găsit împreună, pentru ca, după parcurgerea acestei etape din viață, cei doi să își depună jurământul veșnic.
La 8 ani după ce s-au cunoscut, Constantin a cerut-o în căsătorie pe Simona folosind versuri din Mihai Eminescu, evenimentul având loc chiar pe data de 15 ianuarie, ziua nașterii marelui nostru poet.
Astfel, cei doi miri au pășit încrezători spre o nouă etapă a vieții.
Mirii s-au hotărât să facă cununie civilă tradițională, care să aibă loc în data de 21 Mai, și așa visul noastru a prins contur. Din admirație pentru niște oameni minunați, dar și din dorința de a păstra tradiția, am ales ca nașii noștri să fie nașii din partea mirelui, adică nașii care au cununat părinții mirelui și care au botezat copiii acestora.
La cununia civilă, mirele și mireasa au plecat, fiecare, din casa părinților, întâlnindu-se doar în fața primăriei. Am fost îndrumați să lăsăm invitații să intre în sala de oficiere a cununiei, pentru ca noi să intrăm ultimii. Toate cu un scop! La intrarea în sală, am avut parte de una dintre cele mai frumoase surprize din viața noastră, căci membrii ansamblului, îmbrăcați în haine populare, ne-au așteptat cu un tunel de flori și cu un minunat coșuleț de flori, fără ca noi să știm ceva despre această minunată surpriză. Mai mult nu mai spun, fotografiile vorbesc de la sine.
Pentru nunta din 28 Mai 2016, am respectat tradițiile, ne-am ales un vornic și câțiva instrumentiști, iar parcursul nunții a fost după cum zice tradiția. Alaiul de nuntași s-a întâlnit la Șugag, acasă la mire, de unde au plecat, împreună cu mirele, după nași, apoi îndreptându-se spre casa miresei. Următoarea destinație a fost biserica din Căpâlna (după cum e obiceiul, cununia religioasă are loc în satul miresei), iar cea din urmă oprire a fost la restaurantul Rustik, unde a avut loc o minunată petrecere. Ansamblul Mărginenii de pe Valea Frumoasei a dat culoare acestui eveniment, jocul și voia bună fiind întreținute, în mare parte, de acești frumoși tineri.
Constantin și Simona au ales să facă nuntă tradițională pentru că amândoi venim dintr-o pitorească zonă, Valea Frumoasei și suntem tare mândri și recunoscători pentru asta. Am simțit că doar așa putem fi naturali și sinceri, cât mai aproape de aceste incontestabile valori ale poporului român. Când îmbrăcăm portul popular, ne învăluie niște sentimente unice, simțim mireasma vremurilor trecute, înțelegem însemnătatea acestora.
Ei au respectat și un obicei unic din zona Șugagului, și anume statul la vase în Lunea Paștelui, ce se sărbătorește în a doua zi de Paște. Toate cuplurile căsătorite în ultimul an oferă sătenilor bucate tradiționale și primesc în schimb daruri utile pentru gospodăria lor.
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Locația cununiei civile: Primăria comunei Șugag
Locația cununiei religioase: Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din Căpâlna
Locație petrecerii după cununia civilă: Pensiunea Podul Cetății
Locații petrecerii de nuntă: Restaurantul Rustik
Fotograf: Olimpia Todea Photography
Videograf: Dori Susan
Vestimentația miresei la cununia civilă: Mireasa a îmbrăcat, cu mândrețe și onoare, ia bunicii sale, în care și ea a depus jurământul iubirii. Celelalte piese, ale
costumului popular, poalele, cătrințele, pieptarul, au fost lucrate manual sau confecționate în zona Sebeșului, de către puținele femei care încă mai stăpânesc acest meșteșug.
Vestimentația mirelui la cununia civilă: Mirele a îmbrăcat costumul popular primit în dar de la mama lui, cu ocazia celui mai important eveniment din viața fiului, costum lucrat manual, de asemenea, iar elementul care a purtat însemnul generațiilor anterioare a fost fluierul, moștenit de la fratele bunicii mirelui.
Verighetele: au ales un model mai simplu dar elegant, doar cu gravura numelui soțului/soției și data cununiei religioase, pe interiorul verighetelor.
Machiajul: Ramona Vlad
Coafura: Ioana Damian
Aranjamentele florale și buchetul miresei: Damaris Flowers
Muzica: Formația DeVis Music, interpretul de muzică populară Cătălin Hașa și DJ-ul Sergiu Negrea
Dans: Ansamblul Mărginenii din care face parte și mireasa
Tortul și prăjiturile: Cofetăria Artipan
Invitațiile: invitații unice, de tip felicitare. Pe prima filă apare portretul mirilor iar ca și text aceștia au folosit versuri din Eminescu pe care Constantin le-a recitat atunci când a cerut-o în căsătorie pe Simona.