Pentru cei doi miri, slujba sfintei cununiei reprezintă renașterea spirituală ce permite întemeierea noii familii. Slujba are loc în naos, înaintea unei mese pe care se află Sfânta Evanghelie, cununiile, Sfânta Cruce, sfeșnice și verighetele.

Se logodește robul lui Dumnezeu cu roaba lui Dumnezeu, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Slujba cununiei începe adesea cu slubja Logodnei.

Taina Logodnei reprezintă făgăduința pe care cei doi miri o înfăptuiesc înainte de căsătorie. Aceasta ar trebui să aibă loc înainte cu ceva timp de Slujba cununiei. Însă astăzi, de cele mai multe ori, aceasta are loc imediat înainte. Cuvântul logodnă are origini slave și înseamnă a face făgăduință de căsătorie.

Logodna are loc prin schimbarea inelelor celor doi miri, iar preotul rostește următoarele în acest timp: Se logodește robul lui Dumnezeu, cu roaba lui Dumnezeu, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Mirele va sta la dreapta iar mireasa în stânga lui, ce semnifică faptul că se află lângă inima lui. Nașii se vor afla de o parte și de alta a lor.

Ceremonia continuă cu slujba cununiei, ce începe cu Binecuvântată este împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh.

Cununiile ce se pun pe capul mirilor semnifică faptul că cei doi tineri devin împărat și împărăteasă în ziua uniunii lor spirituale. Preotul face semnul Sfintei Cruci de trei ori folosind cununiile și rostește următoarele în momentul în care așeză cununile pe capul celor doi miri: Se cunună robul lui Dumnezeu (numele) cu roaba lui Dumnezeu (numele), în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Sursa: Gabriela și Adrian. Nuntă tradițională în Piatra Neamț, Fotograf Benedict Art Photography

Verighetele simbolizează iubirea și credința pe care cei doi soți și-o poartă. Tot mai multe cupluri aleg să le incripționeze cu data evenimentului, numele partenerului etc. Cele mai folosite materiale pentru confecționarea inelelor sunt aurul și argintul, pentru ca verighetele să reziste cât mai mult în timp. Forma de cerc a inelului simbolizează unitatea și infinitatea.

Inelul se va purta de obicei pe degetul inelar al mâinii stângi. De ce mâna stangă? Pentru că este o continuare a inimii, ce este situată în partea stângă a corpului.

Verighetele sunt puse de către preot în timpul slujbei de logodnă, împreună cu nașii. Verigheta miresei este pusă pe mâna dreapta a mirelui iar verigheta mirelui pe mâna miresei. Nașii vor fi cei care vor muta inelele pe mâna stângă, înainte de începerea slujbei cununiei: nașul va muta verigheta mirelui iar nașa pe cea a miresei.

Momentul solemn al cununiei îl reprezintă momentul consacrării legăturii dintre cei doi miri, atunci când preotul rostește următoarele: Însuți și acum, Stăpâne, trimite mâna Ta din Sfântul Tău lăcaș și unește pe robul Tău…, cu roaba Ta…. Apoi mirilor le sunt împreunate mâinile, rămânând astfel până la sfârșitul slujbei.

Paharul cu vin și pâinea (sau pișcoturile) semnifică împărtășirea mirilor. Celor doi li se dă să bea dintr-un singur pahar cu vin roșu. Aceasta simbolizează conviețuirea în dragoste și armonie.

Sursa: Gabriela și Adrian. Nuntă tradițională în Piatra Neamț, Fotograf Benedict Art Photography

Lumânările de cununie sunt simbolul curăției mirilor, al luminii darurilor cerești și al bucuriei nuntașilor. Acestea sunt aprinse de către preot și arată că cei doi miri vor umbla în lumina lui Hristos. Spre finalul slujbei, lumânările sunt înmânate mirilor iar aceștia le vor ține aprinse la ieșirea din Biserică, simbolistică a dragostei dintre ei.

Sursa: Gabriela și Mădălin – Nuntă Tradițională în Suceava, Bucovina, Fotograf Foto Kiri Studio
Sursa: Liliana și Cătălin. Nuntă tradițională în Râmnicu Vâlcea, Fotograf Răzvan Emilian Dumitrescu

Înconjurarea mesei semnifică bucuria prilejuită de nuntă.

Uneori, la încheierea ceremoniei, mirii vor face o mică ședință foto în Biserică, alături de invitați.

De asemenea, se împart bomboane de către tatăl mirelui și mai apoi tot alaiul de nuntași se îndreaptă către restaurantul unde va avea loc petrecerea. Nașul va achita contribuția pentru Cununie. Dacă există cor, acesta se va achita separat.

Rugăciunea din ziua a 8-a are rolul de a-i „dezlega” pe miri și a-i învrednici să reintre în Biserică.

Puteți reciti articolul despre nași și pe cel despre organizarea cununiei religioase.

 Surse poze: