Mândro, mândro, vrei nu vrei
Un inel și doi cercei,
Dă-mi să-ți sărut ochii tăi;
De vrei roche de mireasă
Cingătoare de mătase,
Părul să-ți încurc mă lasă;
De beteală o cunună
Vrei pe fruntea ta cea jună,
Dă-mi o gură, numai una!
Iar de vrei un bărbățel
Să-l iubesti, să crezi în el,
Nu-l căta – că iacătă-l!
Mândro, mândro, de Mihai Eminescu
În binecuvântarea unui sfârșit de septembrie, Rodica și Valentin sărbătoreau taina uniunii după obiceiuri vechi lipovenești în Jurilovca, Tulcea. Aici, în satul bunicilor, pe tărâmul copilăriei, tradiția este o manifestare vie la evenimentele importante din viața omului. Din dragoste pentru tot ceea ce defintește cultura minorității de ruși lipoveni, Valentin și Rodica au decis să respecte aceste cutume, transformând ziua nunții în momente parcă desprinse din povești.
Sentimentul de apartenență la tot ce ne definește ca minoritate a rușilor lipoveni ne-a determinat să organizăm nuntă tradițională. Amândoi iubim cultura și muzica rusească. Valentin cântă la garmon în timpul liber, a învățat cu ajutorul youtube, fără a avea studii în domeniu, doar pasiune și talent. Eu am făcut parte din ansamblul Reabinuska. Eram oarecum amândoi din peisaj.
Vremea a trecut, ei au crescut, iar drumurile li s-au intersectat din nou. Acum avea să înceapă povestea de iubire a lui Valentin și a Rodicăi.
Ne cunoaștem de când eram copii. Valentin locuia în București, însă venea în vacanțe la bunici, la Jurilovca, unde locuiam eu. Ne amintim și acum cu plăcere cum ne-am plimbat pe malul lacului într-o zi însorită de început de vară! Ne-am regăsit peste ani. Ne-a apropiat dragostea pentru locurile copilăriei, dorul de bunici și de inocență. Ne-a legat apartenența la obiceiuri și tradiții, muzica și graiul, pe care am descoperit că le iubim amândoi.
Tradițiile noastre sunt mult prea frumoase ca să alegem „comercialul” în detrimentul lor.
Înaintea zilei de sărbătoare, un grup de fete vestește nuntă în sat cu cânt și voie bună. Ele poposesc la casa miresei, unde sunt primite după obicei, apoi continuă glăsuind spre casa mirelui. În ziua nunții, dis de dimineată, fetele trezesc mirele pentru a veni să „cumpere” mireasa. Petrecerea burlacilor poartă numele de „divisnik”.
Cu 2 zile înainte am organizat un fel de petrecere a burlacilor. Se numește „divisnik”. Un grup de fete merg prin sat cântând cântece specifice evenimentului, anunțând că urmează a avea loc o nuntă, până la casa miresei. Le-am așteptat cu batice și batiste brodate pe care le-am prins în piept. După o scurtă pauză se îndreaptă către casa mirelui, cântând în continuare. Pe drum se servesc cei întâlniți cu vin, ca să cinstească mirii. Un astfel de eveniment e plin de veselie și voie bună. Apoi tot alaiul, însoțit de mire si prietenii lui se îndreaptă către casa miresei unde se petrece până târziu.
Nunta începe duminica foarte devreme. Pe la ora 5 dimineața un grup de femei merge de la poarta miresei la cea a mirelui, să îl trezească să vină după mireasă. Mirele vine cu alai să „cumpere” mireasa. De obicei e ascunsă dupa multe flori, iar prietenele ei negociaza dur, tot procedeul simbolizând faptul că se despart greu de prietena lor.
După participarea la slujba de duminică, Valentin și Rodica pășesc în Biserica Acoperământul Maicii Domnului pentru săvârșirea tainei cununiei religioase. Aici, fiecare detaliu are o însemnătate aparte, de la felul în care mireasa își poartă părul, până la vestimentația de inspirație rusească.
După ce se îmbracă mireasa, are loc cununia civilă. Tinerii trebuie apoi să asiste la slujba de duminică, căreia îi urmează cununia.
La cununie mireasa are părul împletit în coadă, ca mai apoi în cadrul slujbei să primească „chicica” . E un accesoriu sub care se prinde tot părul și se poartă la biserică de către femeile măritate (nu mai au voie să aibă părul desprins, lăsat pe spate). De la biserică se ia masa la mire acasă, pentru a merge la locația în care se ține petrecerea, mirele, mireasa și nașii merg acasă la socri mici, împreună cu ei merg să ii ia pe socri mari de acasă și merg cântând și jucând până la destinație.
Celebrarea iubirii a continuat cu dans, muzică și bucate alese, la Hotel plutitor Bella Marina.
Vă dorim ani fericiți împreună!
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Locație petrecere: Hotel plutitor Bella Marina
Fotograf: Cam Ovidiu și Titus M
Vestimentația: confecționată de către croitoreasa Comunității Rușilor Lipoveni din București, Uliam Leonea
Muzica: Formația Matros și Doru Caleasca
Machiaj: Valentina Oprea
Coafură: Lavinia Caban
Aranjamente florale și decorațiuni: Florăria Babadag
Tortul: Torturi cu moț